miercuri, 30 martie 2016

Tratarea semintelor pentru legume







Atunci cand se apropie vremea semanatului, agricultorii mici si mari incearca sa gaseasca solutii pentru a obtine o recolta cat mai mare. Tratarea semintelor este o parte importanta din intregul proces de semanat si fie ca este facuta manual, fie ca este facuta cu o masina tratat seminte, trebuie sa fie facuta corect.
Din acest motiv, este bine sa se stie care sunt pasii necesari pentru tratarea unor seminte necesare pentru plantarea de legume.

Pasul 1 : Dezinfectia

Primul pas pentru tratarea semintelor este dezinfectia. Pentru a obtine acest lucru, semintele trebuie sa fie tinute la soare doua sau trei ore in fiecare zi. Razele solare joaca un puternic rol de dezinfectant, eliminand microorganisme si bacterii si este un foarte bun accelerator de crestere. Daca sunt lasate la soare, semintele vor incolti mult mai repede.
Dezinfectarea se mai poate face si in alte moduri, cum ar fi tinerea lor in solutie de permaganat de potasiu timp de 24 de ore sau scufundarea in apa oxigenata. Oricare ar fi solutia pentru care se opteaza, este bine sa se faca dezinfectia semintelor.

Pasul 2:  Accelerarea incoltirii

Accelerarea cresterii se poate face si ea in mai multe moduri. Soarele este modul cel mai natural, insa exista si solutii ce pot fi folosite cu o masina tratat seminte sau pur si simplu, manual. Spre exemplu, o infuzie de cenusa si apa calda, poate sa aiba un efect extrem de puternic asupra semintelor. De asemenea, solutia din cenusa, usturoi si suc de aloe este foarte buna pentru accelerarea incoltirii.

Pasul 3: Calirea

Ultimul pas din tratarea semintelor este calirea. Aceasta reprezinta procesul prin care semintele sunt pregatite pentru semanarea propriu zisa. Dupa ce sunt clatite in apa foarte curata, semintele se pun in vase de sticla si se introduc la frigider. Acestea trebuie sa stea timp de 3 zile intr-un mediu cu maxim 3 grade Celsius si destul de umed. Dupa cele 3 zile, semintele sunt numai bune de semanat si pot sa rasara foarte repede, datorita actiunii de tratare.

Daca intregul proces de tratare a semintelor ti se pare greoi, o masina tratat seminte nu costa foarte mult si poate sa te ajute sa economisesti foarte mult timp si de ce nu, bani.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu