marți, 1 martie 2016

Cum se determina calitatea cerealelor?



In mod normal, te-ai gandi ca alimentele pe care le consumam, atat noi, cat si animalele, sunt lasate la voia intamplarii. Cerealele sunt culese dupa ce sunt lasate o vara intreaga sa creasca, fructele si legumele la fel si totul tine de natura.
Din fericire pentru societatea noastra, alimentele pot fi controlate intr-un mod din ce in ce mai precis. In felul acesta, putem sa descoperim produsele de o buna calitate si produsele de o calitate indoielnica si putem alege ceea ce consumam.
In cazul cerealelor, calitatea se poate calcula prin mai multe metode iar aceasta depinde de o serie de factori.

Care sunt factorii care decid calitatea cerealelor?

In primul rand, este bine de stiut ca un bob, indiferent care este specia lui, este compus dintr-un invelis, un miez si un embrion. Acestea variaza, in proportie, de la o specie la alta. Calitatea fiecarei cereale in parte este determinata de caracteristicile pe care le arata, din punct de vedere  fizic si se calculeaza in functie de greutate, de densitate, de sticlozitate sau de duritate. Cel mai important criteriu pentru determinarea calitatii insa, este compozitia chimica.
Compozitia chimica depinde si ea de foarte multi factori, cum ar fi specia, gradul de maturitate in momentul in care este recoltata cultura sau starea bobului. Mergand mai departe, descoperim doua elemente principale ale compozitiei chimice:
- Umiditatea
- Continutul de substante ( amidon, celuloza, substante proteice, substante minerale sau substante grase.
Dintre cele doua, umiditatea are o importanta colosala, deoarece decide atat calitatea bobului, cat si durata de viata a acestuia. Un bob cu o umiditate de peste 20 %, are sanse foarte mari de a se strica rapid,in timp ce unul cu umiditate de 10-20 %, este mult mai rezistent.
Este motivul pentru care exista o varietate mare de dispozitive, precum umidometrul de cereale.

 Ce este un umidometru cereale si de ce ai nevoie de el?


Este un dispozitiv simplu, care calculeaza cu precizie gradul de umiditate din fiecare bob. IN felul acesta, putem obtine o clasificare mult mai buna a cerealelor si putem decide cu usurinta destinatie fiecarui lot si eficienta pe care o va avea fiecare.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu